SYARAT DAN KEISTIMEWAAN PENGEDAR SAH GCP

MULAI 01/01/12 SYARAT DAFTAR PENGEDAR BARU GCP: BELIAN EMAS BERNILAI RM10,000 + RM1000 YURAN SEUMUR HIDUP.


PENDAFTARAN PENGEDAR GCP.
1)Dokumen yang diperlukan:-
a)Introducer/Pengenal
b)Satu salinan kad pengenalan
c)Dua keping gambar ukuran passport
d)Salinan bil elektrik/air/telefon kediaman terkini.
e)Bayaran perkhidmatan,dan kos penghantaran seumur hidup Rm600 (Kos penghantaran SAHAJA. Tiada alatan diberikan. Tertakluk kepada terma dan syarat penghantaran)

TERMA DAN SYARAT PENGEDAR SAH
1)PENGEDAR tidak dibenarkan terlibat dalam sebarang aktiviti perniagaan yang menganjurkan SKIM pelaburan emas yang menyalahi Akta Syarikat, Akta BAFIA,AMLA,Akta Suruhanjaya sekuriti serta Undang-undang Malaysia.
2)PENGEDAR tidak dibenarkan menggunakan nama GCP atau resit yang dikeluarkan oleh GCP untuk menjual selain daripada produk yang dikeluarkan oleh GCP.
3)PENGEDAR tidak dibenarkan menggunakan nama GCP atau resit yang dikeluarkan oleh GCP untuk membeli emas curi/disyaki diperolehi secara haram.
4)PENGEDAR tidak dibenarkan mengambil bayaran pendaftaran/deposit tempahan/wang pendahuluan tempahan/bayaran penuh tempahan daripada pelanggan. Bayaran tersebut hendaklah terus dimasukkan ke akaun GCP.
5)PENGEDAR tidak dibenarkan menggunakan nama GCP/resit GCP/Logo GCP untuk tujuan promosi tanpa mendapat kebenaran bertulis daripada pengurusan GCP.
6)PENGEDAR hendaklah menjaga nama baik GCP pada setiap masa.
7)Sekiranya didapati PENGEDAR melanggar salah satu syarat di atas, Pihak GCP berhak menarik balik pelantikan PENGEDAR tersebut tanpa sebarang notis.
8) Pihak GCP TIDAK akan bertanggungjawab di atas salahlaku PENGEDAR yang melanggar undang-undang Malaysia.Sebarang tindakan undang-undang adalah tanggungjawab sepenuhnya oleh PENGEDAR.
9)Penarikan diri sebagai PENGEDAR: Pihak GCP berhak untuk tidak akan memulangkan semula bayaran perkhidmatan,dan kos penghantaran jika PENGEDAR ingin menarik diri sebagai PENGEDAR sah GCP tanpa alasan yang munasabah.
10)Pihak GCP tidak akan bertanggungjawab di atas segala tuntutan daripada pihak ketiga/pelanggan dan pihak GCP hanya berurusan dgn PENGEDAR sah sahaja. Semua tuntutan adalah tanggungjawab sepenuhnya oleh PENGEDAR.
11) Pihak GCP berhak mengubah terma dan syarat pengedar pada bila-bila masa tanpa sebarang notis.

TERMA DAN SYARAT PENGHANTARAN
1)Penghantaran produk terus kepada PENGEDAR adalah tanggungjawab sepenuhnya oleh pihak GCP. Jika berlaku kehilangan sewaktu penghantaran, produk tersebut akan diganti dan semua kos adalah ditanggung sepenuhnya oleh pihak GCP.
2) Penghantaran produk terus kepada PELANGGAN seperti yang diarahkan oleh Pengedar adalah tanggungjawab sepenuhnya oleh Pengedar. Jika berlaku kehilangan sewaktu penghantaran Produk tersebut akan diganti dan semua kos adalah ditanggung sepenuhnya oleh pengedar.
3) Pihak GCP berhak mengubah terma dan syarat penghantaran pada bila-bila masa tanpa sebarang notis.

FAEDAH MENJADI PENGEDAR
1)Membeli emas dengan harga rendah.
Pengedar sah GCP mempunyai keistimewaan untuk membeli emas dgn harga Pengedar (DP)
Contoh :-
HARGA RANTAI TANGAN & GOLD BAR GCP 999
Harga Pengedar (DP) : RM132.00/g
Harga Pelanggan (CP): RM142.56/g ( tambah 8% daripada harga Pengedar)

HARGA DINAR GCP 999.9
Harga Pengedar (DP) : RM600.00
Harga Pelanggan (CP): RM625.00 ( tambah RM25.00 daripada harga Pengedar)

HARGA GOLD BAR / JONGKONG EMAS PAMP SUISSE
Harga Pengedar (DP) : RM12,480
Harga Pelanggan (CP): RM13,478 ( tambah 5% daripada harga Pengedar)

2)Modal disediakan dalam bentuk stok emas.
GCP menyediakan modal perniagaan dalam bentuk stok emas kepada para pengedar di mana pengedar hanya perlu membuat tempahan dan GCP akan menghantar emas terus kepada PELANGGAN yang telah ditetapkan oleh pengedar tanpa sebarang kos penghantaran.(Penghantaran terus kepada PELANGGAN risiko kehilangan adalah ditanggung sepenuhnya oleh pengedar)

3)Modal tunai disediakan untuk membeli semula produk yang telah dijual.
GCP menjanjikan pembelian semula emas yang telah dijual kepada PELANGGAN dengan susut nilai sebanyak 15% daripada harga jualan (Harga CP) semasa. Manakala pembelian semula daripada pengedar pula dikenakan sebanyak 5% hingga 6% daripada harga pengedar (Harga DP) semasa.
Contoh:-
Belian semula daripada pelanggan(CP): RM142.56 – 15% = RM121.17
Belian Semula daripada Pengedar(DP): RM132.00 – 5% = RM125.40
Pengedar hanya perlu memaklumkan kepada GCP jumlah berat emas yang hendak dijual oleh pelanggan seterusnya pihak GCP akan menghantar wang tunai kepada pengedar.(Tertakluk kepada terma dan syarat semasa)

4)Modal tunai untuk membeli emas terpakai.
Pengedar digalakkan membeli emas terpakai mengikut harga yang disyorkan oleh GCP. Modal untuk membeli emas terpakai diberi oleh pihak GCP. Pengedar hanya perlu memaklumkan kepada GCP jumlah berat emas yang hendak dijual oleh pelanggan seterusnya pihak GCP akan menghantar wang tunai kepada pengedar.(Tertakluk kepada terma dan syarat semasa)

5)Perkhidmatan penghantaran.
GCP menyediakan perkhidmatan penghantaran kepada PENGEDAR. Cara serahan dengan tangan atau melalui Pos. Kehilangan barangan sewaktu penghantaran Kepada PENGEDAR adalah tanggungan sepenuhnya oleh pihak GCP.

6)Perkhidmatan selepas jualan.
GCP menyediakan perkidmatan selepas jualan dengan kos yang minimum seperti:
1)Mencuci emas (percuma)
2)Mencelup emas (kos minima)
3)Menilai harga emas terpakai (percuma)
4)Teknik membuat keuntungan dengan emas menggunakan arrahnu (percuma)

7)Kursus Usahawan Emas (percuma).
Pada setiap hari sabtu ke dua dan ke empat, GCP mengadakan kursus kepada Para pengedar GCP bertempat di pejabat GCP bermula jam 10.30 pagi hingga jam 12.30 t.hari.

8)Insentif Pengedar (dealer get dealer).
Pengedar yang memperkenalkan pengedar baru akan mendapat insentif seperti berikut:-
1)Komisyen RM100 bagi setiap pengedar baru yang diperkenalkan.
2)Komisyen rm1.00 se gram bagi setiap pembelian oleh pengedar baru yang diperkenalkan (untuk rantai tangan emas 999 dan gold bar GCP 999 sahaja) Mulai 1 Mac 2011 Pamp S.A tiada komisyen diberi.

Contoh insentif dealer get dealer:
Abu memperkenalkan syahir sebagai pengedar maka Abu mendapat komisyen rm100.00

Contoh insentif pembelian:
Syahir membeli 500g rantai tangan 999. Abu mendapat komisyen rm500.
Jika Syahir pula memperkenalkan Hasyim sebagai pengedar, hanya Syahir sahaja mendapat komisyen, Abu tidak dapat sebarang komisyen.
Abu hanya mendapat komisyen secara berterusan bagi setiap pembelian yang dibuat oleh Syahir sahaja.

Insentif bulanan:
Jika dalam tempoh 1 bulan, pengedar berjaya memperkenalkan 10 orang atau lebih pengedar baru, pihak GCP akan memberikan Bonus RM100 bagi setiap pengedar baru yang diperkenalkan.
Contoh: 10 orang x rm100 = RM1000.00